Bezpieczne grzybobranie - podstawowe zasady

czwartek, 20.10.2016 10:39 1515 0

Jesień w pełni. Z lekkim poślizgiem, ale rozpoczął się sezon na grzyby. Straż miejska przypomina wszystkim amatorom leśnego grzybobrania o podstawowych zasadach, które mogą uchronić nasze zdrowie a nawet życie.

Najczęstsze problemy związane z zatruciami grzybami, są efektem pomyłki w lesie. Dlatego pierwszą zasadą bezpiecznego grzybobrania jest: zbieranie wyłącznie dobrze znanych gatunków grzybów.

Najczęściej mylone grzyby to:

  • muchomor sromotnikowy lub plamiasty - czubajka kania, gąska żółta lub gołąbek zielonawy;
  • gołąbek wymiotny- gołąbek cukrówka;
  • krowiak podwinięty (olszówka) - mleczaj rudy;
  • maślanka wiązkowa- opieńka miodowa;
  • mleczaj wełnianka - mleczaj rydz;
  • muchomor wiosenny i jadowity – pieczarka;
  • goryczak żółciowy- borowik szlachetny, podgrzybek brunatny;
  • piestrzenica kasztanowa- smardz;
  • lisówka pomarańczowa- pieprznik jadalny (kurka).

Niedoświadczeni amatorzy grzybów powinni zbierać tylko gatunki grzybów o spodzie kapelusza w postaci rurek, czyli tzw. gąbki. Jeśli się nie znamy na grzybach nie powinniśmy zbierać tych z blaszkami pod kapeluszem.

Zbierając grzyby nie wrzucajmy ich do toreb plastikowych. Dużo lepsze i zdrowsze są koszyki, gdzie grzyby mają przewiew i nie są łamane i ściskane.

Pamiętajmy, że wszystkie zatrucia wywołane grzybami objawiają się: nudnościami, wymiotami, bólem brzucha, biegunką, podwyższoną temperaturą, skurczem mięśni. Przy pierwszych objawach zatrucia należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza lub do szpitala. Nie leczyć się domowymi sposobami. Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet, jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości. Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi), a w razie konieczności wywołać wymioty.

Jeśli już wiemy, że nasze okazy to dobre i zdrowe grzyby, i tak nie podawajmy ich dzieciom, osobom starszym i chorym. Grzyby są ciężkostrawne.

źródło: Wrocław pl

Dodaj komentarz

Komentarze (0)