Dwudziestolecie od kuchni

piątek, 15.9.2017 09:01 1265 0

Jak przed wojną wyglądał codzienny obiad polskiej rodziny?

Czym był przedwojenny street food?

POZNAJ KULINARNE OBLICZE PRZEDWOJENNEJ POLSKI

Ziemiański dworek, suto zastawiony stół i beztroscy biesiadnicy. Kulinarna rzeczywistość przedwojennej Polski często kojarzy się z takim obrazkiem. Tymczasem codzienność naszych prababek to raczej walka z niedostatkiem, targowi oszuści i niespełnione marzenia o cudownych wynalazkach epoki – lodówce i kuchence gazowej. 

Na czym polegało fałszowanie żywności? Które ze znanych nam potraw królowały na polskich stołach jeszcze przed wojną? Aleksandra Zaprutko-Janicka pozwala nam zajrzeć do kuchni naszych prababek. Zobaczyć, jak wyglądało codzienne menu przeciętnej rodziny i jak pierwsze emancypantki łączyły pracę zawodową z prowadzeniem domu. Pokazuje domowe triki stosowane przed wojną przez miliony Polek.  

O autorce:

Aleksandra Zaprutko-Janicka - historyczka i publicystka. Współzałożycielka portalu "Ciekawostki historyczne.pl". Autorka świetnie przyjętych: Okupacji od kuchni oraz Piękna bez konserwantów.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)