Poznaj najlepsze smaki Dolnego Śląska 2016 – naprawdę warto!

piątek, 24.6.2016 18:50 1331 0

Już po raz trzeci konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska” odbył się podczas festiwalu kulinarnego Europa na Widelcu 2016. Jego cel jest jasny: znaleźć najlepsze wyroby regionalne, promować je i wspierać producentów tych, niejednokrotnie jedynych w swoim rodzaju, produktów. 

Konkurs na najlepsze produkty regionalne, których w tym roku jurorzy posmakowali aż 84, powinien być również sygnałem, i swoistym przesłaniem dla każdego, a w szczególności dla tych podmiotów, które mają „moce decyzyjne”, by wyławiać to, co Dolnośląskie kryje w sobie najsmaczniejszego. Wytwórcy i producenci tych rarytasówe (bo bez słowa przesady, takie właśnie są, o czym pisząca te słowa przekonała się organoleptycznie!) to bowiem często niewielkie gospodarstwa rodzinne, które własnym sumptem, ale przy zachowaniu wszelkich obostrzeń higienicznych i sanepidowskich wymogów, nie mają zbyt wielu okazji, żeby pochwalić się swoim dziełem. Jedną z nich jest Europa na Widelcu, której organizatorzy od trzech lat próbują pomagać regionalnym wytwórcom żywności nabrać nieco wiatru w żagle – pokazując i wystawiając na publiczny „osąd smakowy” produkty, których zalet może się dopatrzyć nawet kulinarny dyletant.

To jest pyszne – to widać i czuć
O tę szczególną promocję i uwagę dla regionalnego rzemiosła kulinarnego apeluje szczególnie mocno pomysłodawca Europy na Widelcu – Piotr Bikont. Również 23 czerwca, gdy uroczyście honorowano regionalnych wytwórców, którzy otrzymali w tym roku dla swoich specjałów tytuł „Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2016”, rzucił wyzwanie rozmaitym urzędom, które mogą i powinny troszczyć się i o kulinarne dziedzictwo regionu, i o tych, którzy tworzą w Dolnośląskiem nowe smaki, mogące z powodzeniem stawać się jedną z regionalnych wizytówek.

Przypomnijmy, że organizatorem konkursu na najlepsze dolnośląskie smaki jest Biuro Promocji Miasta i Turystyki wspólnie z Polską Akademią Smaku. Do 2 czerwca br. zainteresowani producenci mogli deklarować swój udział w kulinarnej rywalizacji, a już następnego dnia – był to jednocześnie pierwszy oficjalny dzień Europy na Widelcu – jurorzy w restauracji Akropolis – Taverna w Rynku wyłonili zwycięzców w dziewięciu kategoriach, były to: wędliny, ryby, sery, przetwory, owoce i warzywa, napoje (w tym alkoholowe), wypieki, miody i inne. Jury skupiło się w swojej ocenie na walorach smakowych, zapachowych i wizualnych, a także jakości użytych surowców, doborze dodatków i staranności wykonania produktu. Można było również zawalczyć o punkty bonusowe, które były przyznawane za wskazanie i szczegółowe opisanie użytych składników, pochodzących z Dolnego Śląska.

23 czerwca w tej samej restauracji Akropolis – Taverna zobaczyliśmy wszystkie produkty, opatrzone tytułem „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016” i co najważniejsze – mogliśmy ich w końcu posmakować, wypytując przy okazji wytwórców o ich dzieła. Członkowie jury, którzy wybierali najlepsze są zgodni co do tego, że poziom tegorocznej rywalizacji był zaskakująco wysoki. – Tak wielu fantastycznych rzeczy naraz od dawna nie degustowałem – mówi Robert Makłowicz – i dlatego niełatwo było nam wydać werdykt. Mój szczególny zachwyt wywołały sery, to jest nie do opowiedzenia, jak smakują. To niewątpliwie jedna z najmocniejszych stron tegorocznego konkursu, bo nigdzie indziej, przy okazji podobnych imprez, nie kosztowałem tak wybornych serów – rozpływał się w zachwytach znawca kuchni wszelakich.

Poznajcie laureatów konkursu i szukajcie okazji, żeby dotrzeć do tego, co produkują, bowiem czasami próżno szukać tych specjałów na sklepowych półkach. Pewnym ułatwienie może być nawiązanie kontaktu dzięki internetowi. Poniżej dowiecie się więc także, gdzie tego „dobra” szukać.

Laureaci
Kategoria: WĘDLINY

Szynka, producent: Piotr Caryk, 
Schab dojrzewający, producent: Piotr Caryk 
Kiełbasa Golędzinowska sucha, producent: Piotr Czajkowski

Kategoria: RYBY

Karp milicki wędzony, producent: karczma Ruda Żmigrodzka 

Kategoria: SERY

Ser typu halloumi grillowany, producent: Igor Pietrzyk / Sery Ślubowskie 
Ser Kaszmirek, producent: Lucyna Wańczyk 
Ser Kozi grzbiet, producent: Lucyna Wańczyk 
Ser Górski Sudecki, producent: Lucyna Wańczyk

Kategoria: PRZETWORY

Powidła śliwkowe, producent: Elwira Gracz 
Sok ze śliwek, producent: Elwira Gracz 
Konfitura z zielonych orzechów włoskich, producent Helena Malinowska 
Topinambur kiszony, producent: Wagnerówka – Gospodarstwo Ekologiczne

Kategoria: NAPOJE

Piwo Lwówek „Jankes”, producent: Browar Lwówek 
Cydr lodowy półwytrawny (2014) NOEL, producent: Henryk Nowakowski 
Sok szparagowy, producent: Agrar MAGNICE 
Sok szparagowo-jabłkowy, producent: Agrar MAGNICE 
Likier Karkonoski, producent: Tomasz Łuszpiński 

Kategoria: WYPIEKI

Pszenno-żytnie pierniki, producent: Danuta i Marek Komuszyna
Sernik z koziej ricotty na spodzie z białej gryki, producent: Pałac Kamieniec k. Kłodzka
Pierniczki ze szlaku cystersów, producent: Gospodarstwo Pasieczne H.M.E. Malinowscy 

Kategoria: MIODY

Miód nawłociowy, producent: Spiżarnia Miodowa Ewy i Stanisława Migockich 

Kategoria: INNE

Pierogi z kaszą gryczaną, producent: Wagnerówka – Gospodarstwo Ekologiczne  
Masło tradycyjne, producent: OSM Międzybórz 
Pierogi z karpiem z zagrody, producent: Jolanta Bogatsu – Zagroda Grabownica 
Woda źródlana Potencjałka, producent: AOX ETNO Jelenia Struga Medical SPA 

źródło: Wrocław 2016

Dodaj komentarz

Komentarze (0)