Specjały Nadodrza – kulinarne święto osiedla
24 i 25 czerwca w godzinach 12:00-22:00 po raz pierwszy będzie można spróbować 18 wyjątkowych przekąsek, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni. Każde z dań to autorska interpretacja tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów przedwojennej Polski i Europy.
Czarne pyzy, gołąbki, pomarańczowo-lawendowa pascha, precel z pastą z niby ryby, Kaczka Nadodrzanka i wiele innych, oryginalnych potraw będzie można spróbować podczas Specjałów Nadodrza w cenie 10zł za zestaw (specjał + napój).
Lokalna marka Specjały Nadodrza powstała w ramach współpracy międzypokoleniowej na rzecz odtwarzania dawnych smaków Wrocławia. To, co 4 lata temu zaczęli seniorzy z Nadodrza, chcemy kontynuować wraz z nadodrzańskimi restauracjami i kawiarniami jako kulinarne święto tego osiedla.
Kuchnię nadodrzańską, tak jak i wrocławską nie jest łatwo zdefiniować, jest to mieszanka różnych smaków i aromatów, powstała pod wpływem wielu kultur i tradycji przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Dlatego też zadanie postawione przed nadodrzańskimi szefami kuchni nie jest łatwe. Potrawy, które przygotowali specjalnie na Specjały Nadodrza, mają oddawać charakter tego osiedla i łączyć tradycyjną polską kuchnię z nowoczesnym akcentem.
Akcja Zbierz i Smakuj Nadodrze
W każdym miejscu, w którym spróbuje się Specjału Nadodrza otrzyma się specjalną pieczątkę. Jeśli zbierze się minimum 6 pieczątek, wypełni się pole z danymi kontaktowymi i zostawi mapkę w ostatnim odwiedzonym miejscu, będzie można wziąć udział w losowaniu nagród. Nagrodą główną jest Nadodrzański Bon Smakosza o wartości 360 zł. Przez 3 miesiące za tę kwotę będzie można stołować się we wszystkich lokalach biorących udział w wydarzeniu.
Do wygrania także warsztaty kulinarne: „Krój jak szef kuchni” organizowane przez Pracownię Food Think Tank i komplet nadodrzańskich gadżetów.
Losowanie nagród odbędzie się 27.06.17r o godzinie 12.00. Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze.
Miejsca biorące udział w wydarzeniu:
Zenka Cafe [ul. Dubois 41]
Pulpeciki Zenki + lemoniada z rokitnikiem
Zenka Cafe działa na Nadodrzu od roku. W swojej ofercie ma nie tylko obiady i lancze, ale także pyszne śniadania, które serwuje od 7 rano. Tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można tu spróbować wieprzowych pulpetów z porem, suszonymi pomidorami, parmezanem i pietruszką.
Drukarnia Fundacja Klub Innowatora [ul. Otwarta 12]
Zestaw drukarza. Kawa typograficzna i podłoże z ciastka owsianego do druku dobrego dnia.
Drukarnia to siedziba Fundacji, która łączy ze sobą miejsce spotkań, inkubator innowacji społecznych z jedynym w Polsce Wydawnictwem opartym na druku typograficznym. Na co dzień można się tu napić czarnej jak farba drukarska kawy, a podczas Specjałów Nadodrza spróbować Zestawu drukarza.
Ogień Pizza Rzemieślnicza [ul. Pomorska 39]
Peperonata salentina z focaccią i czerwone wino
Ogień to miejsce, które serwuje pyszną pizzę typu neapolitańskiego. Zostało ono założone przez trójkę przyjaciół, którzy razem tworzą mieszankę słonecznego Południa z mniej słoneczną Północą. Również w ich daniach będzie można zauważyć to nietypowe połączenie, ponieważ podczas Specjałów Nadodrza będzie można skosztować włoskiej peperonaty przygotowanej na bazie duszonej papryki i polskich pomidorów malinowych.
Bistro Narożnik [ul.Rydygiera 30]
Wesoły Śledzik w Narożniku+ shot wrocławskiej wódki Wratislavia
Bistro Narożnik powstało jako punkt dla towarzyskich, społecznych i kulturalnych spotkań mieszkańców Nadodrza i ludzi z nim związanych. Można tu miło spędzić czas przy aromatycznej kawie, regionalnym piwie i smacznej kuchni. Kulinarne święto Nadodrza Narożnik będzie świętować podając śledzia w śmietanie z parzoną cebulką i kukurydzą na grillowanej bagietce z nachosami, a do tego mocno schłodzony shot Wrocławskiej wódki Wratislavia.
Znasz Ich Cafe-Bistro
Nadodrzańskie Ciasto Mocnoczekoladowe + dowolna kawa Etno
Znasz Ich powstało jako kuchnia rotacyjna, w której codziennie zmieniał się szef kuchni. Z czasem przemieniło się w przytulne bistro ze śniadaniami i lunchami, w którym nigdy nie brakuje pysznych ciast ani lampki dobrego, czerwonego wina. Często odbywają się tu również wernisaże i wystawy.
W ostatni weekend czerwca specjałem Znasz Ich będzie Nadodrzańskie ciasto Mocnoczekoladowe i kawa Etno.
Mamine smaki
Krokiety babuni + barszcz
Bar Mamine Smaki powstał jako rodzinna inicjatywa. Potrawy przyrządzane są przez doświadczoną kucharkę „Mamuśkę”, natomiast sprawami organizacyjnymi zajmują się dwaj bracia. Mamine Smaki na swój specjał wybrały krokiety, które z pewnością przywołają wspomnienia z obiadów u babci. Będą one dostępne w dwóch wersjach: mięsnej i wegetariańskiej z pieczarkami i serem
Macondo
Piszinger mojego szwagra + zielona herbata mrożona z granatem mojej córki
Macondo łączy w sobie galerię sztuki, kawiarnię, księgarnię i salon artystyczny. Można tu jednocześnie nasycić się sztuką, literaturą i dobrą kawą, a przy okazji posłuchać poezji, spotkać się z podróżnikami, wziąć udział w warsztatach albo po prostu odpocząć. W trakcie Specjałów Nadodrza będzie można tu skosztować piszingera i mrożonej, zielonej herbaty z granatem.
Gemuse kebab
Naleśniki Dubois + orzeźwiający napój z miętą i cytryną
Gemuse kebab powstał na wzór słynnego berlińskiego kebaba Mustafa Gemuse Kebab. Jest to pierwszy wrocławski lokal, który serwuje kebab z grillowanymi warzywami i świeżymi ziołami. W ostatni weekend czerwca będzie można spróbować tu Naleśników Dubois czyli mini tortilli z mięsem, warzywami i młodymi ziemniaczkami.
Green Bus
Pizza Marinara + kawa lub herbata
Green Bus to pierwsza wrocławska "fast foodownia" dla wegan i wegetarian. Do pizz, kebabów i burgerów używane są tu produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: ser wegański, tempeh, seitan, tofu, oraz różnego rodzaju warzywa. Green Bus na swój nadodrzański specjał wybrał pizzę Marinarę.
Pomiędzy cafe&bistro
Rogal Kaczka Nadodrzanka w sosie śliwkowym i lemoniada
Pomiędzy to miejsce, gdzie rano w biegu można kupić kawę, w porze obiadowej na spokojnie poczytać gazetę, a wieczorem wypić butelkę wina z przyjaciółmi. Podczas Specjałów Nadodrza tylko tam będzie można skosztować pysznego rogala o nazwie Kaczka Nadodrzanka z sosem śliwkowym.
Tacos Locos
Frytki z batatów i oranżada
Tacos Locos specjalizuje się w kuchni tex-mex, serwowane są tu meksykańskie dania oparte na rodzimych produktach i autorskich przepisach: długo marynowanych i powoli pieczonych mięsach, własnych salsach, wysokiej jakości warzywach. W pierwszy weekend kalendarzowego lata będą serwować swój specjał czyli frytki z batatów posypane cheddarem i kolendrą.
Karmnik nr 2
Zapiekanka SZTOS i owocowa woda sodowa
To streetfoodowa odsłona Karmnika nr 1, w której serwowane są kultowe zapiekanki z akcentami nowoczesności oraz światowej kuchni. Podczas Specjałów Nadodrza będzie można tu spróbować zapiekanki Sztos z pieczarkami, serem goudą, ogórkiem kiszonym i natką pietruszki.
Lody Roma
SMAKOSZ i espresso
Lodziarnia Roma powstała tuż po wojnie, w 1946 roku. Otworzył ją Antoni Grzelak pilot i mechanik we współpracy z włoskim cukiernikiem. W 1991 roku lodziarnię przejął mistrz cukiernictwa Jerzy Górski, który prowadzi ją do dziś. Lody serwowane w Romie, produkowane są na tej samej, włoskiej recepturze. Do dzisiaj kupuje się je, tak jak po wojnie – na żetony. W trakcie Specjałów Nadodrza Lodziarnia Roma będzie nas kusić swoim deserem lodowym z bitą śmietaną.
Food Think Tank
Czarne Pyzy i drink bezalkoholowy
Fundacja Food Think Tank to grupa fachowców z wielu dziedzin, która skupiła się wokół wspólnego procesu edukacji i rozwoju. W swojej siedzibie organizują warsztaty i szkolenia, jest to także miejsce spotkań i biuro pośrednictwa pracy i staży. Tutaj powstają też kolejne niezwykłe inicjatywy takie jak projekt kulinarny Las. W Pracowni Food Think Tank będzie można spróbować czarnych pyz z pieczarkami i drinka bezalkoholowego.
Publiczna Szkoła Gastronomiczna HO-GA
sobota: Gołąbki Nadodrzańskie, niedziela: Żur Nadodrzański
Publiczna Szkoła Gastronomiczna została założona w 1992 r. jako jedna z pierwszych nowoczesnych szkół w zawodach hotelarsko-gastronomicznych. Podczas Specjałów Nadodrza uczniowie Szkoły będą serwować gołąbki z kaszą pęczak i mięsem w sosie pomidorowym i pieczarkowym, a także żur z jajkiem, kiełbasą i pajdą chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym.
Wilk Syty
Precel z pastą z niby ryby i całusek z makiem
Wilk Syty to nowa nadodrzańska restauracja z autorską kuchnią roślinną. Powstała z połączenia dwóch oddzielnych projektów – wegańskiego Food Fight i domowej cukierni Sugar Szop.
Na co dzień w menu Wilka Sytego znajdziemy smakowite zupy, drugie dania a także desery, ale tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można spróbować wyjątkowych precli z pastą z niby ryby i całusków z makiem.
Słodko!
Pomarańczowo-lawendowa mini pascha z twarogu z Międzyborza z orzechami+ mrożona pomarańczowa herbata Earl Grey
Słodko to pracownia cukiernicza, która rozwija się wraz z Nadodrzem. Na początku otworzyli małe okienko przy placu Powstańców Wielkopolskich, z czasem przeprowadzili się do ogromnej pracowni przy Jedności Narodowej, a podczas ostatniej Nocy Nadodrza otworzyli swój sklep firmowy.
Słodko na swój specjał wybrało lawendową paschę z orzechami.
#zjedzburgera
Breslau Burger „Krasnal”+lemoniada
#Zjedzburgera specjalizuje się w pysznych burgerach i sałatkach. Jako swój nadodrzański specjał będzie serwować Breslau Burgera o nazwie Krasnal. Będzie to burger z mięsem wołowym, grillowanym schabem, młodą kapustą zasmażaną, grillowanym bekonem oraz sosem koperkowym.
źródło: wroclaw.pl
Dodaj komentarz
Komentarze (0)